Thursday, September 24, 2009
Hur fejkar man sitt CV
Jag har kompisar som har fått liknande arbeten som definitivt har mindre arbetslivserfarenhet än jag och som knappt pratar svenska. Till råga på allt har de högre timlön på sitt jobb än vad jag har på mitt nuvarande jobb, trots att det i alla fall tangerar mina 300 högskolepoäng.
Problemet ligger inte i att utelämna utbildningarna och poängen i ansökningshandlingarna, för att framstå som "mindre kvalificerad", utan i att förklarar varför man har ett glapp på tre och ett halvt år!
-Nej, vet du..jag låg i koma!
Vad säger man!? Hur fejkar man sitt CV i negativ riktning?
Så för tillfället är mina 300 högskolepoäng med andra ord bara en belastning . Poängen var roliga och intressanta när de gick av stapeln men med framtiden i sikte känns de tunga med tanke på ekonomi och tid eftersom jag kanske måste sätta mig i skolbänken igen. Kanske dyker det upp en KY-utbildning som bara är under ett år. Det vore bra.
(redigerat: etiketter)
Saturday, August 29, 2009
Glass
Jag ska sluta äta GB kulglass. Den är helt onödig! Siaglass går ann men det är lite på gränsen. Lejonet och Björnen är däremot en fröjd för tungan. (deras kokosglass har dock mött sin överman på Fridhemsplan) Saffransglassen är gudomlig!
Ni som har ögon för glass har naturligtvis märkt att det har ploppat upp, i alla fall ett fast stånd (på övervåningen till "Plattan") och en butik för Ben n Jerry's glass. (Västerlånggatan i Gamla Stan) Vad har det tagit för Ben n Jerry's att resa över Atlanten? Alldeles för länge! Jag minns när min bror för 15 år sen kom hem från USA och berättade om sina möten med Ben n Jerry's. Men bättre sent än aldrig. (Den har dock funnits i butik sen ett tag tillbaka.) En annan god glass i samma genre är Häagen-Dazs. Cookies n Cream går inte av för hackor, inte heller Baileys Irish Cream eller Chocolate Chip Cookie Dough.
Italiensk glass är ett himmelrike för smaklökarna. Det finns naturligtvis både bra, bätte och supergod Italiensk glass. Ett säkert kort är Gelateria Italiana på Drottningholmsvägen 22 vid fridhemsplan. Jag kan rekommendera deras kokosglass. Gillar man chili och choklad ska man välja deras Erotikon, den är verkligen het för att vara glass. Pistage är också alltid gott. Deras utbud kan ändras från dag till dag så det är alltid spännande att gå dit. Vad sägs om Gurksorbet? Den smakar gurka. Konstigt!
(redigerat: etiketter)
Sunday, August 23, 2009
Smaklust
Sylt, marmelad, ostkaka, tunnbröd, ost, saft, älgkorv, renkorv, strutskorv, kolbulle, kroppkakor, pitepalt, torkat renkött, strutsglass med mera. Allt ekologist, närodlat, närmalt, kravmärkt och dyrt! Men vill man ha kvalitet får man hosta upp slantarna.
Jag köpte äppelmust, kaneldricka, blåbärsmarmelad med choklad, Segkakun, hjortronkola och hjortronsylt. Mums!
Saturday, August 22, 2009
Mässa här och mässa där
Bland kläderna var det mest barnkläderna som hade potential att dra fram plånboken.
http://www.ecokid.se//kid.se/
Det är inte alltid ekologiska produkter har så roliga förpackningar men dessa avslöjar liksom inte på utsidan att det är en ekologisk vara. Jag förutsätter att förpackandet av produkterna är lika miljövänlig som innehållet...
Det miljövänligast av allt är ju förstås att inte konsumera över huvud taget förutom det allra nödvändigaste. Sen är det ju så att ju bättre man har det desto fler nödvändiga saker tillkommer. Det näst bästa måste vara att köpa second hand och återanvänt. Kom ihåg http://www.blocket.se/ , Myrorna, Stadsmissionen och alla andra loppisar och second hand. Är du del av en barnfamilj kanske http://www.loppi.se/ kan vara en "hit".
Friday, August 14, 2009
Det jag minst av allt vill tänka på är att sommaren går mot sitt slut. Det kan ge mig ångest. Jag vill känna solen mot min hud, gå barfota med bara ben och INTE frysa arslet av mig. Jag har inte laddat upp solcellerna än. Jag vill ha mer sol och värme!
Ja, ja vad är en bal på slottet...
Saturday, June 20, 2009
Senegaleser och slapstick
Alla senegalesiska tv-produktioner som jag har sett är otroligt teatrala och innehåller mycket slapstick. Annat som visas på tv är såpoperor från brasilien och en dåligt dubbad, fransktalande Mitch Buchanon (Baywatch). De inhemska musikvideosarna (hur sjutton böjer man det?) har även de ett drag av roliga timmen och Bollywood. Kanske gör den multilingvistiska befolkningen att det inte går hem med bra och intressanta manus samt ordvitsar! Att skämta på/med ett språk kräver en gemensam språklig kultur, stort ordförråd och en djupare förståelse för just det språket vilket kan vara svårt när inte alla har sändningsspråket som modersmål, oavsett vilket språk man sänder på.
När filmen föddes på slutet av 1800-talet var det "dokumentärer" och senare slapstick som var på tapeten. Eftersom det bara fanns stumfilm var det förmodligen svårt att göra annan komik än just den visuella. Stumfilm är också av förklarliga skäl väldigt teatral eftersom budskapet ska nå tittaren utan hjälp av tal. Ibland känns det som att Senegals TV och filmproduktion inte kommit längre än till 1920-talet. "Acquired taste" för bra film och TV saknas helt enkelt.Kanske är det dags att presentera gamla godingar som Buster Keaton och Charlie Chaplin så att vi gemensamt kan njuta av slapstick framför TVn.
(Slapstick är en typ av komik som omfattar slagsmål och annan typ av action skildrat på överdrivet och därmed komiskt sätt. Ofta med pålagda ljudeffekter. Genren sägs ha fått sitt namn genom att ljudeffekter i äldre slapstickfilmer åstadkommits med träpinnar som slogs mot varandra med ursprung från commedia dell'arte.)
Saturday, May 23, 2009
Lukten av syrener
Jag vet inte om det är för att jag har jobbat några år som lärare eller om det kommer från min egen skoltid men doften av dessa blommor signalerar varmare och mindre krävande dagar, ljusa sommarnätter, lättare kläder och frisläppta fötter.
Mitt barndomshem hölls inte med syrener men däremot en rhodedendon som med sina cerisa blommor alltid frammanade känslan av en, i några veckor, ljusare och mindre kravfylld framtid. Den, precis som syrenen blommar i anknutning till sommarlovet.
Jag blev lite förvånad i år när syrenerna börjat vissna redan innan skolan slutat. Som tur är håller den blommande rhodedendron tingens ordning på plats.
Sunday, May 3, 2009
Konsten att vara invandrare..
..är en bok av Andrzej Olkiewicz. Den är lätt- och snabbläst för en svensk och vänder sig till den som :
Har bytt land
Tänker studera eller arbeta tomlands en tid
Lever med någon av en annan nationalitet
Har föräldrar från ett annat land
Möter människor av annan nationalitet i sitt yrke
Jag tror att den skulle vara trösterik för alla invandrare runt om i Sverige men problemet är att den är på svenska. De som mest behöver läsa den förstår inte svenska eller kan inte läsa. Den tar upp allmänmänskliga problem, beteenden och konsekvenser som skapas när man blir främling i ett nytt land. Den pekar också på att det är människan bakom främlingen som mentalt måste vilja integrera sig i samhället för att övergången ska bli så smidig som möjligt.
Denna bok samt boken Culture Shock Sweden borde vara kurslitteratur på SFI.
Friday, April 17, 2009
Lång, lång, långkalsong säsong
Min långkalsong säsong är ganska lång och sträcker sig från september till april (off season tillkommer långkalsongerna vid kalla sommarkvällar och ev. båtturer). Så det är väldigt skönt när värmen kommer och det kan bli lite ledigare under jeansen.
En kompis till mig har i stället för långkalsong säsong en shorts säsong. Om det är bra väder åker shortsen på i slutet av maj och tas inte av förrän i september. Någon enstaka gång kommer långbyxorna fram och det ibland samtidigt som mina långkalsonger. Själv sätter jag inte på mig shorts eller kjol förrän termometern visar 25 grader. Då överlever jag till och med en kort tid i skuggan. Men att vara inomhus är det inte tal om. Då får jag sätta på mig mer kläder.
I förrgår när jag kom till jobbet hade en av mina kunder shorts, jag kontrade med långkalsonger :)
Sunday, April 5, 2009
Fasansfulla skor
-Aha! I stället för att tillverka fula och sköna skor så kanske vi ska designa SNYGGA och sköna skor.
Jag vet att denna briljanta tanke inte föddes före 1994 för när jag var liten var skor min stora skräck. Om jag och mamma inte hittade några skor på vår shoppingrunda så kom pappa och löste problemet med att köpa ett par fula men fotriktiga ECCO skor.
Efter ett par år av aversion mot ECCO skor har jag nu följande metod när jag behöver nya skor. Jag går alltid till ECCO affären först, provar de modeller jag tycker är snygga, går sen vidare till de skor som inte är lika snygga men förhoppningsvis sköna, vidare till resterande modeller i affären. När hela sortimentet är avklarat går jag till övriga ECCO affärer i stan och ser om de har någon ytterligare modell och om lyckan inte infinner sig lägger jag ner projektet.
Sen några år tillbaka har ECCO många snygga modeller på skor och var och varannan unge har ett par. Jag önskar att det hade varit så när jag var liten!
Hirs
Det finns minst nio olika sorters hirs varav de vanligaste är;
Hirs har använts och används fortfarande världen över till bröd, alkoholhaltiga drycker, gröt och som basföda i stället för t. ex ris och potatis, samt som djurfoder. Innan leva sunt hypen kom till Sverige och fyllde våra livsmedelsbutikers hyllor till bredden användes hirs mest till foder och som fågelfrön.
Thursday, April 2, 2009
Bli aldrig sjuk..
Jag har kommit till acceptans om min ofriskhet och har bestämt mig för att sjukskriva mig. Vilket är lättare sagt än gjort. Jag måste ha ett läkarintyg som säger att jag är sjuk så första steget är att gå till doktorn och plädera. Reklamkampanjen för min sjukskrivning kommer sig av att min ordinarie husläkare är tjänstledig, vilket är dumt eftersom hon känner till hela problematiken. Hos henne hade det bara varit att säga "jag vill bli sjukskriven" så hade jag fått mitt intyg. Nu måste jag gå till en ny läkare och berätta hela historien från början till slut.
(Allra första steget är egentligen att få en tid hos farbror doktorn. Jag ringde på hans telefontid häromdagen en minut innan den började och då fick jag till svar av en telefonsvarare att telefonkön var full! Innan tiden ens hade börjat! Ja, vad gör man?)
Nästa steg är att fylla i en blankett från Försäkringskassan. Trots den tidiga timmen har jag redan testat Försäkringskassans service. Vilken service! Var då? Fast det är klart, det är en kundtjänst, vem har sagt att det har med service att göra! Kvinnan som jag pratade med var mest besvärad och defensiv hela samtalet igenom. Jag började med att säga att jag hade några frågor om hur jag fyller i blanketten. Innan meningen hade fått sin punkt hänvisade hon till att jag skulle sitta ner i lugn och ro och titta igenom blanketten...och så fanns ju internet så klart.
(Om jag visste hur jag skulle göra så hade jag inte ringt! Att ringa myndigheter är inte direkt någon favorit sysselsättning jag har. Bah!)
Samtalet fortsatte med att hon berättade att om förhållandena var si och så, så skulle jag fylla i blanketten enligt det. Hon kunde inte säga vad jag skulle skriva...allt var hypotetiskt från hennes sida även om jag sa "så här är det, ska jag fylla i blanketten enligt det?"
Otroligt!
Min sista fråga var hur jag skulle göra om jag inte hann få fram ett läkarintyg innan den 8:e sjukdomsdagen. Det kunde (= ville) hon inte svara på. Då blev jag officiellt irriterad och undrade vem som skulle kunna svara på det om inte försäkringskassan?! Hon förklarade att man MÅSTE ha läkarintyg och så var det ju även om man var sjuk på en arbetsplats etc. Grr! Det var inte en lektion i att jag måste ha ett läkarintyg som jag ville ha utan svar på min fråga hur jag går till väga om det visar sig att jag inte hinner få fram läkarintyget till den 8:e dagen. Har jag sumpat min enda chans? Kan jag söka igen? Ringer jag in på nytt och sjukanmäler mig från ett nytt datum? Till slut kom det fram att man ringer sig sjuk på nytt så att datumet för anmälan flyttas fram och man således hinner skaffar fram sitt läkarintyg inom den 8:e dagen...men detta kunde (=ville) hon inte heller svara på.
OTROLIGT!
Sunday, March 15, 2009
Några brända begrepp
Om man säger "Jag är utbränd" så förstår folk i vilket härad man befinner sig. Men det finns några olika begrepp som är "släkt" eller har orsaker och symptom som överlappar varandra; STUR, Burn out och utmattningsdepression.
STUR betyder stressutlöst utmattningstillstånd och några vanliga symptom är;
a. Oro, nedstämdhet, trötthet
b. Stresskänslighet, irritabilitet
c. Koncentrationssvårigheter, närminnesstörningd. Sömnsvårigheter
e. Överkänslighet för sinnesintryck, t.ex. ljus- och ljudkänslighet, yrsel
f. Ökad muskelspänning som ger symtom från ryggen, spänningshuvudvärk , arthralgier
g. Debut eller recidiv av diverse psykosomatiska sjukdomar, t.ex. paniksyndrom, hypertoni,IBS
Symtomen vid begynnande STUR kan tolkas som ett uttryck för att negativ stress, stress utan vilopauser, orsakat en långvarigt förhöjd sympaticustonus med stegrade katekolaminnivåer och en ökad "alertness". P.g.a. att avslappningsperioder uteblir, eller är alldeles för få, tillåts inte stressystemet återgå till "viloläge". Följden av denna ständiga alarmberedskap tycks kunna leda till en överreaktivitet i det centrala nervsystemet. Detta tillstånd kan inte pågå hur länge som helst, utan så småningom (månader/år) inträder en tilltagande utmattning, som motsvaras av en minskad aktivitet i sympaticussystemet, och följs av en patologisk aktivering av HPA – axeln (hypothalamus-hypofys-binjurebarksaxeln). Detta innebär ett dysfunktionellt tillstånd präglat av oförmåga att reagera adekvat på stress. Antingen utlöser stressituationer en överaktivitet i alarmsystemet eller, och då ofta senare i förloppet, förmår systemet inte svara med rimlig hormonaktivitet, utan utmattning och uppgivenhet blir resultatet.
Burn out som på svenska blir utbränhet definieras av de tre symtomen;
1.Känslomässig utmattning
2. Cynism
3.Försämrad prestationsfömåga
Utmattningsdepression innebär att samtidigt som man är utmattad är man också deprimerad.
(Redigerat uttdrag ur Svenska psykiatriska föreningens rapport: Stress och utmattningstillstånd http://www.slf.se/upload/Lakarforbundet/Arbetsliv/Stress.pdf)
Wednesday, February 25, 2009
Spring till Kulturhuset
Han blev inte helt nöjd när han hamnade i en gigantisk sackosäck för det var så jobbigt att ta sig därifrån. Lite som att krypa runt i en skumgummigrop för gymnaster. Han blev dock glad när mamma kom förbi men men ledsen när hon gick igen. Detta ledsamma gick över efter lite kittel och brottning i det vita.
Då och då skapades kontakt med de andra barnen i rummet. Fast det var nog jag som flörtade mest. Min brorson var mer intresserad av att bli jagad och krypa runt och över alla vita knöligheterna än att undersöka de glada ansikten som han stötte på.
Utställningen heter Noll till ett men de har bara öppet till den 1 mars så grabba tag i ett spädbarn och spring dit.
Friday, February 13, 2009
Snart en bulle i ugnen..eller snarare 40
Den största behållningen av kakor och godsaker är själva tanken på deras existens och hur de smälter i munnen. Detta eftersom inte alla kakor håller måttet när de väl ska avnjutas. Jag vet inte hur ofta jag blir besviken när jag fikar på stan och köper något som ser smarrigt ut men som sen inte är värt att stoppa i munnen. Vad har de i kakorna? Luft, socker och tillsatser!
Ibland blir jag påmind om några godsaker som jag har ätit i mitt liv (särskilt när jag träffar eftergångare som inte håller måttet)...
..en gång för längesen gjorde mamma en något misslyckad citron-maräng paj. Den såg inte mycket ut för världen med sitt snorgula rinnande innandöme men ack vad skenet bedrog. Det är en av de godaste pajer jag någonsin har ätit. Sen dess har jag bara träffat totalt värdelösa citron-maräng paj "wanna bes".
..USA 1994, en gigantisk morotskaka med massor av "frosting". Efter denna har jag ätit morotskaka många gånger och flera av exemplaren borde inte få ha gått under namnet morotskaka.
..min dagmamma gjorde fyrkantiga kakor som var sockerkaksfärgade i botten och pistagegröna på toppen. Jag minns inte längre vad de smakade men smakminnet av dem fanns kvar i många år. Nu minns jag bara att jag tyckte de var enormt goda.
Saturday, February 7, 2009
Duwo ning selingo
Här ligger jag och lyssnar på en godnattsaga som jag inte förstår. Eftersom jag inte vet vad den handlar om så är det mest en godnattsaga för att det är en saga som jag lyssnar på på natten. I vanliga fall står Mästerdetektiven Blomqvist högt i kurs men de senaste kvällarna har jag valt att lyssna på Mandingo Talingolu berättade av Kebba Sonko. Du kan läsa en artikel om honom här http://www.interbib.se/default.asp?id=12320&ptid och somna in till sagan om Duwo Ning Selingo , dvs "Gamen och örnen".
Nu ska jag fortsätta lyssna på detta konstiga men väldigt mjuka språk så,
-Alama na suto diyala
Klenoder
Vad pratar vi om?
Jeans!
Jeanstyget innehåller blå indigofärg och det är det som du kan placera i den vita fina soffan om du inte passar dig. Som tur är torrfäller inte alla jeans men de som har en mörk, snygg djupblå färg gör det oftast. (rå och otvättad denim)
Det finns galningar som är sålda på jeans soch om gör det mesta för att få ut det bästa av sina byxor. Exempelvis som att inte tvätta dem på sex månader. Detta för att de slits snyggare och behåller färgen. Ett annat sätt att undvika att stoppa dem i tvättmaskinen på sex månader är att ta på sig dem när man hoppar i badet. Är man sen orolig för att de ska krympa kan man springa runt med dem i lägenheten till de har torkat. Snacka om jobbigt att gå och stå i flera timmar till de är torra. För att sitta ner är det ju inte tal om. Om man tycker att pantalongerna är värda det så kan man alltid kemtvätta dem första gången.
...vi pratar fortfarande om jeans.
Är man inte så tokig så ovanstående behandling behövs så kan man i alla fall tänka på föjande tvättråd: (...om man orkar!)
Tvätta dem separat första gången.
Tvätta dem ut och in.
Tvätta på max 30 grader även om det står en högre temperatur
Överdosera inte tvättmedlet, låt inte byxorna ligga fuktiga i maskinen och packa inte maskinen för hårt för då riskerar du fula förslitningsränder.
Vänd jeansen till rätsidan innan du torkar dem så att färgen inte bleks i vecken.
Mycket väsen för ett par italienska matros-byxor!
Vill man veta mycket om jeans kan man läsa här http://www.jc-online.com/sv/JC-Styles/Jeans/
Wednesday, February 4, 2009
Nu ska vi reda ut begreppen
Som ni vet finns det många olika språk i världen och särskilt många finns det i Afrika. Efter min totala förvirring i denna djungel har jag nu hittat en väg ut som jag tänkte dela med mig med eventuellt intresserade.
Enkelt kan man säga att språkträdet för Mandinka ser ut som nedan där Niger-Congo är stammen, den stora språkgruppen, och Mandinka är den tunna grenen längs ut.
Niger-Congo
Mande
West Mande
Manding
Mandinka
Vill man göra det svårare kan man kolla in denna länk: http://www.ethnologue.com/show_family.asp?subid=91249
Om vi hoppar till grenen Manding så är det dialekter eller språk som pratas i Västafrika av ett antal miljoner människor. Exempel på dialekter/språk inom grenen Manding är Bambara (Mali), Mandinka (Gambia), Maninka/Malinké (Guinea) och Dioula/Dyula/Jula (Burkina Faso/Côte d'Ivoire).
Mandinka som är ett av Manding språken kan också benämnas med Mandinko eller Mandingo och detta talas bland annat i Senegambia regionen. Mandinka pratas av över 5 miljoner människor.
För att förvilla allt ytterligare så benäms den etniska gruppen också Mandinka, Mandingo eller Malinke vilken är en av de största etniska grupperna i västra afrika med 11 miljoner. Alla i denna etniska grupp pratar alltså inte Mandinka som modersmål.
Mandinka som språk lever sitt liv till stor del muntligt men finns även som skriftspråk. Mandinka kan skrivas med det latinska, arabiska eller N'Ko-alfabetet. När det skrivs med det latinska alfabetet finns det 24 bokstäver och Q, X, Z, V saknas tillsammans med Å, Ä, Ö. Bokstäverna Ñ ñ /ɲ/ och Ŋ ŋ /ŋ/ tillkommer. Ñ ñ /ɲ/ uttlas nj som i spanjor och Ŋ ŋ /ŋ/ uttalas som en svenskt ng-ljud fast längre bak i svaljet. Bokstaven Ŋ återfinns bland annat i många samiska språk.
Så nu hoppas jag att intresseklubben har noterat. Fortsättning följer...