Sunday, April 5, 2009

Hirs

Om man besöker västafrika och samtidigt läser i den engelska guideboken om millet så läser man om hirs. I Senegal dyker hirsen bland annat upp i Ardo's youghurt "Thiakkri" (med reservation för stavningen), munkarna beignet och i gröten mono. Jag har försökt komma fram till varför hirsen i dessa slutprodukter är grå medan den hirs som vi kan köpa i Sverige är gul. Ett möjligt svar är tillredningssättet eftersom hirsen i ovanstående fall går från hela korn till mjöl till "Thiakkri", beignet och mono. Ett annat svar som jag tror mer på är att den hirs som vi köper och äter i sverige inte är samma sorts hirs som de äter i Senegal. Eftersom Pärlhirs (Pennisetum glaucum) växer i Afrika och har gjort sedan urminnes tider så är det kanske den sortens hirs som utgör världens godaste munkar, beignet .

Det finns minst nio olika sorters hirs varav de vanligaste är;


Bild: Google
Pärlhirs (Pennisetum glaucum)

Kolvhirs (Setaria italica)


Bild: wwwhallandsbtan.org
Vipphirs, även äkta hirs (Panicum miliaceum)


Bilder: Wikipedia
Prydnadsgräs, även korakan (Eleusine coracana)
Hirs är ett av de äldsta cultiverade sädesslagen och finns daterat i Kina från 4500 före Kristus. Det är ett ettårigt gräs som kan växa och odlas under svåra förhållanden. De olika sorterna är inte besläktade men kultiveras och hanteras på ungefär samma sätt. Burkina Faso och Mali i Västafrika är två av de tio länderna i världen som producerar mest hirs.

Hirs har använts och används fortfarande världen över till bröd, alkoholhaltiga drycker, gröt och som basföda i stället för t. ex ris och potatis, samt som djurfoder. Innan leva sunt hypen kom till Sverige och fyllde våra livsmedelsbutikers hyllor till bredden användes hirs mest till foder och som fågelfrön.

No comments: