Wednesday, February 4, 2009

Nu ska vi reda ut begreppen



Som ni vet finns det många olika språk i världen och särskilt många finns det i Afrika. Efter min totala förvirring i denna djungel har jag nu hittat en väg ut som jag tänkte dela med mig med eventuellt intresserade.

Enkelt kan man säga att språkträdet för Mandinka ser ut som nedan där Niger-Congo är stammen, den stora språkgruppen, och Mandinka är den tunna grenen längs ut.

Niger-Congo
Mande
West Mande
Manding
Mandinka

Vill man göra det svårare kan man kolla in denna länk: http://www.ethnologue.com/show_family.asp?subid=91249


Om vi hoppar till grenen Manding så är det dialekter eller språk som pratas i Västafrika av ett antal miljoner människor. Exempel på dialekter/språk inom grenen Manding är Bambara (Mali), Mandinka (Gambia), Maninka/Malinké (Guinea) och Dioula/Dyula/Jula (Burkina Faso/Côte d'Ivoire).

Mandinka som är ett av Manding språken kan också benämnas med Mandinko eller Mandingo och detta talas bland annat i Senegambia regionen. Mandinka pratas av över 5 miljoner människor.

För att förvilla allt ytterligare så benäms den etniska gruppen också Mandinka, Mandingo eller Malinke vilken är en av de största etniska grupperna i västra afrika med 11 miljoner. Alla i denna etniska grupp pratar alltså inte Mandinka som modersmål.

Mandinka som språk lever sitt liv till stor del muntligt men finns även som skriftspråk. Mandinka kan skrivas med det latinska, arabiska eller N'Ko-alfabetet. När det skrivs med det latinska alfabetet finns det 24 bokstäver och Q, X, Z, V saknas tillsammans med Å, Ä, Ö. Bokstäverna Ñ ñ /ɲ/ och Ŋ ŋ /ŋ/ tillkommer. Ñ ñ /ɲ/ uttlas nj som i spanjor och Ŋ ŋ /ŋ/ uttalas som en svenskt ng-ljud fast längre bak i svaljet. Bokstaven Ŋ återfinns bland annat i många samiska språk.

Så nu hoppas jag att intresseklubben har noterat. Fortsättning följer...

No comments: