Tuesday, August 19, 2008

AIDS vs Ätstörningar

Är hon sjuk i AIDS?
Nej, hon har annorexia! Det betyder att hon svälter sig själv för att hon inte tycker att hon förtjänar att leva.

Det finns många konstigheter att träffa på i västvärlden. Jag undrar om det överhuvud taget finns ätstörningar bland den fattiga befolkningen i tredje världen? Hur ser det ut med andra former av mental ohälsa? Depression? Är det några som har "rätt" att hänga läpp så är det de utan mat, husrum och rent vatten. Det måste till exempel vara svårt att ha tvångstankar om renlighet när det inte finns tvål och rent vatten att tvätta sig i.

Om vi tänker oss att vi kommer från en annan del av världen, och möter fenomenet att en männíska svälter sig själv till döds, då skulle jag greppa logiken att svält leder till död Men varför hon inte förtjänar att leva skulle jag ha lite svårare att förstå.

Det är svårt att förstå vad olika kulturer och samhällen pressar fram för ohälsa om man inte lever i och med den specifika kulturen eller samhället. Och vad är egentligen hönan eller ägget? I Sverige har vi ganska många som lider av psykisk ohälsa. Beror det på vårt snabba och stressiga samhälle, beror det på att vi har tappat kontakten med oss själva och med naturen eller kanske på kunskapen om och kartläggningen av mentala åkommer.

Den svenska befolkningen är relativt medveten om psykisk ohälsa, det läggs pengar på forskning och det finns folk som jobbar speciellt inom detta område. I Sverige har vi 76 psykologer per 100 000 medborgare och i ett afrikanskt land kan det vara 0,04 psykologer per 100 ooo medborgare. Enligt WHO's "Project Atlas 2005" så har bara hälften av de afrikanska länderna en policy för arbetet med mental hälsa vilket motsvarar att en tredjedel av den afrikanska befolkningen inte omfattas av någon policy. Sen handlar det ju också i högsta grad om vad som verkligen implementeras i länderna och den faktiska budgeten för sjukvård och mental hälsa som landet har att röra sig med.

Hur mycket mental ohälsa och vilken slags ohälsa finns det i u-länderna? Förekommer det mindre än i i-länderna eller är det bara så att kunskap, rapportering och behandling saknas i dessa länder?

Friday, July 4, 2008

Bakbundna händer

Jag känner mig lurad av a-kassan! Vinsten med a-kassa är ju att man betalar till dem när man har arbete för att sedan få ekonomisk stöd när man inte har arbete. Men jag har fått avslag två gånger nu och jag undrar när jag ska få mina investerade pengar tillbaka!

Felet är att jag är en aktiv person som vill ha något att göra medan jag söker jobb, något som inte kostar pengar. Jag har varit inskriven på högskolan på 75% vilket man inte får för a-kassan trots att man inte erhåller CSN bidrag. Tyvärr har jag varken erhålligt kunskaper eller poäng eftersom jag inte har haft tid för alla kurser eftersom jag jobbat deltid. Ibland mer och ibland mindre. Jag avsade mig en kurs så jag kom ner i 50% och sökte a-kassa igen men icke.

Sen trodde jag i min enfald att eftersom a-kassan bara går på hur det ser ut och inte på hur det är, så måste jag vara berättigad till a-kassa när kurserna officiellt är slut, även om jag inte är klar, men ack vad jag bedrog mig. Nu visar det sig att om jag söker en kurs till hösten så räknas jag som student under sommaren vilket gör att jag inte kan få a-kassa under sommaren heller pga studier.

När man paddlar med bakbundna händer är det inte så konstigt att man står still.Det är inte lätt att byta yrke och ha viljan att göra något under tiden (förutom att arbeta sig fram till det nya yrket). Jag söker jobb men har ännu inte fått napp, jag får inte heller läsa kurser på högskolan för att öka mina chanser att få ett arbete om jag vill erhålla ersättning från a-kassan. (Om studierna inte ingår i en arbetsmarknads åtgärd.)

Men jag tror att a-kassan kan stoppa upp mina snodda pengar där solen inte skiner så att jag kan paddla vidare. Eftersom jag på eget bevåg gav mig av utomlands på egna sparade pengar utan att vara samhället till last så har jag inte rätt till så många timmars ersättning. (Lite kuriosa: Om jag jobbar 75% på nuvarande lön så motsvarar det min 50%-iga (obefintliga) a-kassa ersättning.)

Jag vet inte varför andra lämnar a-kassan men om man bara förlorar pengar på det så är det ju ingen idé. Då är det bättre att ha ett eget sparkonto.

Thursday, July 3, 2008

Kocken gråter


Tårarna rinner på kocken efter ett besök i köket och jag sitter med tummarna i ett glas fil. Orsaken till detta är att jag på väg hem från jobbet häromdagen shoppade chilifrukter på torget i Alby..och idag har de använts.


Innan jag hackade ner den färska chilifrukten i såsen smakade jag på en bit och bedömde därefter hur mycket jag skulle ha i (eftersom det är jag som har lägst gräns för stark mat). Nu var inte maten oätlig även om den var stark. (Jag tog så lite sås som möjligt för att undvika min undergång.) Men mina tummar svider nåt otroligt eftersom jag har fått chili mellan naglarna och fingertopparna. Chili är som liniment och säkert värre. Det går inte att tvätta bort vilket skapar stora problem när man vill klia sig i ögonen eller behöver gå på toa. Även om man har papper mellan händerna och det heligaste kan man åka på en bränna ändå.

Wednesday, July 2, 2008

Konsten att göra Fataya

Till alla fataya älskare, här kommer lite hjälp för den som vill prova

Blanda vetemjöl, torrjäst, bikarbonat och salt med vatten och olja. Arbeta degen seg och låt den jäsa. Eftersom det inte finns recept i Senegal och allt tillreds på känsla så är det svårt att veta hur mycket av varje ingrediens som ska i. Men här kommer en ögonmåttsuppskattning (förutom mjölet som var 1 kg):

1 kg vetemjöl
salt, kanske 2 tsk (jämför med andra brödrecept)
1 tsk? bikarbonat
1 tsk torrjäst
olja
2,5 dl vatten

Att låta degen jäsa i solen under dagen som i det här exemplet kan kanske vara lite svårt i det svenska klimatet.

Stöt chili och jumbo
Koka och rensa fisken, stöt ner den tillsammans med kryddorna ovan

Inuti degen stoppar man fiskröran

Så här kan det se ut när man gör Saly-fataya. Binta-fataya brukar vara lite större och inte lika knapriga.


Sen friteras de gyllenbruna.



Mums!

Tuesday, July 1, 2008

Sommarjobb

Jag har gjord ett hederligt sommarjobb-"kollegor" som inte har tagit studenten och 56kr i timmen. Jag känner att min karriär inte riktigt går i rätt riktning.

Är det inte nu som jag ska ha etablerat mig i yrkeslivet och ha fast tjänst så att jag kan skaffa barn om jag vill. Men ja, ja, vad är en bal på slottet. Jag sommarjobbade ju sällan som ung så jag får ta igen det nu! Haken är väl att utgifterna är något större nu än när man var tonåring och bodde hemma.

Senegambisk entré

Min "man" gjorde entré på den Senegambiska Stockholmsscenen igår. Det spelades sabar och rytmen ryckte i hans muskler. Han hittade ett hål mellan stolarna och sprang ut på golvet. Publiken jublade-nu är han presenterad!

Ett rent skitgöra

Idag har jag provat på sanering! Jag har kollat plåtbitar efter rost i tre timmar och diskat i fyra. Disken bestod av koppar, tallrikar, glas, vaser mm som har befunnit sig i ett hus som olyckligtvis har översvämmats med avloppsvatten. Först diskade jag med desinficeringsmedel och sen diskade jag allt en gång till med diskmedel. Det var ett rent skitgöra denna gång eftersom sakerna inte såg smutsiga ut. Det kan vara betydligt värre. Vi får se hur det artar sig under veckan.

Detta kan man äta i Sverige




  • Vaniljyoughurt med spaghetti och socker

  • Mellanmjölk med extra socker

  • Pannkaka med Jumbo (en sorts buljong i pulverformat)

  • Ärtsoppa på bröd

  • Fil med marrängströ

  • äppelmos på bröd

Wednesday, May 28, 2008

Bakom slöjan


Foto: ACP


Jag har kommit igenom min första bok på danska! Jag har provat några danska böcker förut men det har liksom varit större ansträngning än njutning så jag har satt tillbaka dem olästa i bokhyllan. Boken heter "Bag slöret" (fast med danskt ö) vilket på svenska blir "Bakom slöjan". Det är en självbiografisk berättelse av en danskfödd, kristen, man och en danskfödd, muslimsk, kvinna vars föräldrar har utvandrat från Pakistan. I boken berättar de om sin strävan efter ett liv tillsammans.

En intressant bok som tar upp hur svårt det kan vara att leva tillsammans med någon som har andra traditioner och trosföreställningar. Den belyser också klyftan mellan första och andra generationens invandrare och problematiken med att ha sina rötter i två kulturer. Den beskriver hur utvandrare och andra generationens invandrare kan stelna i sin kultur och religion samtidigt som dessa bitar förändras och utvecklas i hemlandet. Som invandrare kan man bli striktare och mer rigid gällande traditioner och religion i det nya landet på grund av behovet att bevara sin identitet. Känns igen hos svensken som aldrig är så svensk som när hon är utomlands.

Stormiga hav

Foto: ACP


Jag har alltid sett oss svenskar som toleranta och fördomsfria inom många områden. Men ju längre jag lever mitt liv så inser jag att det inte stämmer. I Sverige handlar det mycket om att utlänningar är OK bara de håller sig på sin kant, tar seden dit de kommer och vi håller oss på vår kant och beblandar oss så lite som möjligt. Vi är politiskt korrekta och bekänner inte färg förrän det bränner till och vi själva befinner oss i korselden. Jag vet inte vad som är hönan eller ägget!? Har vi duckat från smällar med andra kulturer genom att använda vår politiska korrekthet och neutralitet eller har vår korrekthet och neutralitet bidragit till att smällarna aldrig har utdelats.

Det som är annorlunda skrämmer och det är tur att människan är rädd för det okända eftersom vi hade varit utdöda sen länge om vi hade klappat Tyrannosaorius Rex och ätit okända blad från marken. Under evolutionens gång har vi blivit välsignade med Storhjärnan och dess hjärnbark, vilken skiljer oss från djuren, och den ska vi använda. Ibland är det bra att utmana sin rädsla för att växa som människa och därmed förhoppningsvis bidra med utveckling till det männskliga släktet. Genom att verkligen lära känna människor från andra kulturer och leva med dem i deras, respektive vår kultur, gör att vi får fler redskap för att förstå andra människor och deras handlingar.

Det är svårt eftersom ibland besannas våra fördomar i vårt möte med andra kulturer och vi i vår tur besannar deras. Men det gäller att komma ihåg att det handlar om kultur och inte om hudfärg eller form på näsan. Det är samma blod som rinner i våra ådror men vår själ, identitet och våra handlingar är starkt färgade av den kultur vi har växt upp i och de möten vi gjort. I alla kulturer finns det de som är mer eller mindre toleranta mot förändring och det som är annorlunda. Allt vi kan göra är att försöka förstå varandra. Problemet är de som inte vill försöka, oavsett vad de har för kulturell bakgrund.

Friday, May 16, 2008

Insnöad

foto: ACP

Jag har precis läst ut en bok som heter "Islam i vardagen och världen" av Christer Hedin. En relativt lättläst bok (beror på vilken nivå man lägger sig på) om just islam i vardagen och världen. Den kan jag reckommendera som ren allmänbildning och som hjälp för att orientera dina tankar om islam i omvärlden.

Människan måste generalisera, kategorisera och "spika" vissa av sina åsikter och principer annars skulle varje val av handling och uttalande hon gör ta otroligt lång tid, hon skulle bli rådvill och ha svårt för att hantera omvärlden. Att kategorisera och generalisera är en grundläggande psykologisk och neurologisk funktion för att vi ska utvecklas och kunna hantera världen runt omkring oss. Detta är naturligtvis en balansgång för den som kategoriserar och placerar saker i fack för mycket och för ofta får också problem med att hantera och bemöta sin omvärld. Oavsett vad man som person är insnöad på så är det destruktivt om man inte kan öppna sitt sinne och sina tankar för nya idéer och förklaringar då och då.

Efter att jag har lärt mig lite mer om islam och genomlevt några kulturkrockar med muslimer och senegalesisk kultur så inser jag att vi människor sällan krockar med våra religioner utan med våra respektive kulturer. Nu är ju religionen inblandad olika mycket i olika länders kulturer, beroende på hur sekulariserat det är, men i stora drag så är det kulturen som krockar och inte religionen. Visste du till exempel att Koranen inte säger att omskärelse är ett måste för att visa att man är muslim vilket är just en sådan sak som ställer till "religionskrock" men som faktiskt "bara" är en kulturkrock precis som ordet påpekar.

Det mesta handlar om att bevara sin identitet, sina traditioner och sin kultur och vem vill inte göra det? Tyvärr får religionen skulden till krockarna och motsättningarna fastän den kanske i många fall är oskyldig.

Thursday, May 15, 2008

Debatt

Jag brukar inte titta på debattprogram men numer efter ett rafflande avsnitt av den danska serien Brottet så fastnar jag framför Debatt på SVT. Idag diskuterades VD löner som ligger mig varmt om hjärtat. (Sak samma om det är en VD eller inte, i begreppet ligger alla som tjänar mycket mer än mig.) Någon lyfte fram avundsjukan. Det är klart att om jag, jobbar lika många timmar i veckan som en VD och tar mitt jobb på lika stort allvar som en VD, blir avis när jag inte tjänar så bra så att jag kan ta en taxi hem från jobbet en sen kväll eller köpa tillräckligt med "ute-mat" eller göra andra småsaker som underlättar mitt liv och bibehåller min hälsa. Det är klart att jag blir avis när jag inte kan köpa paprika och exotisk frukt för att jag inte tjänar tillräckligt med pengar.

Det dök också upp en Stockholmsentreprenör som tyckte att det inte alls var orättvist att en VDn har så bra betalt jämfört med arbetaren. Det berodde enligt honom på att man inte tagit ansvar för sin utbildning. Då blev jag mäkta irriterad och undrade vilket planet han kom ifrån. Det finns många människor som har hög, akademisk, utbildning men som inte har bra betalt. Utbildning garanterar inte ett välbetalt arbete. Utbildning garanterar inte ens ett arbete.

Tuesday, April 8, 2008

Socialfall är vi allihopa

"Vår nya befolkningskris är en väckarklocka, som slår larm om att samhällets barnomsorg spårat ur. Det är nu tid att åter sätta familjen i centrum, för att ge barnen en harmonisk utveckling. Vi har inte råd att offra vår framtid på materialismens altare..
..Men det verkligt allvarliga är den medvetna politiken att slå sönder samhällets urcell - familjen - vilket på sikt kan komma att stå samhället dyrt, genom ökad associalitet hos de många barn som genom samhällets snedvridna och familjeovänliga politik, i själva verket blir utelämnade..
..Drivkraften bakom denna politik är visioner om ökad jämlikhet genom att samhället tar över barnens fostran..
..I det gamla agrarsamhället var det vanligt att båda föräldrarna förvärvsarbetade. Det blev den äldre generationen som fick ta hand om barnens uppfostran. Det var en naturlig arbetsfördelning och mor- och farföräldrarna kom att smälta in i gemenskapen."

Dessa rader är från en bok tryckt 1977 vilket är 31 år sen men det ser likadant ut idag. Hur politiken kring detta ser ut för närvarande är jag inte insatt i men det är synd att en god politisk tanke kan ge så dåliga effekter.

Visst är det en bra tanke med kommunal barnomsorg men idag finns det många och allvarliga negativa konsekvenser med den svenska barnomsorgen. Den största är att vi fortfarande offrar vår framtid på materialismens altare. Höginkomsttagande föräldrar jobbar många timmar per vecka för att arbetet kräver det och låginkomsttagande föräldrar jobbar mycket för att lönen kräver det. Följden av detta är att barnomsorgen blir föräldrasubstitut. Det är förskollärare, fritidspersonal och lärare som ser barnet flest timmar per vecka, inte föräldrarna. Hur lätt är det för de vuxna inom barnomsorgen att vara konsekventa, utvecklande och engagerade i varje barns pedagogiska och sociala fostran när det går 10-30 barn på varje vuxen? Det är en omöjlig uppgift!

Vissa framställer argumentet att barnen blir stimulerade och lär sig fungera socialt när de tillbringar sina dagar i förskolan. Tyvärr handlar den sociala biten mycket om att vara herren på täppan och att den som inte hörs inte finns. Uttrycket - I think, therefore I am- finns bara i skolvärlden som - I am loud, therefore I am. Om vår barnomsorg verkligen lärde barnen att vara sociala skulle inte barn av idag vara så fruktansvärt jagcentrerade. Många barn har svårt att fungera socialt för de tvingas in i stora grupper alltför tidigt. De tvingas anpassa sig till alltför många andra barn när hela deras biologiska varelse skriker efter egocentrism. För många slår det tillbaka. Svenska barn har ofta ett förfärligt gruppbeteende vilket visas upp i barnomsorgen, skolan, idrottsföreningarna och på födelsedagskalasen. Många föräldrar skulle tro att deras barn var bortbytingar om de såg hur de kan beter sig i grupp.

Dagens barnomsorg och skola kan inte ersätta ett barns föräldrar eller deras funktion. Många föräldrar har idag abdikerat från vuxentronen för att de inte orkar vara heltidsarbetande och föräldrar samtidigt vilket märks väldigt tydligt i barnomsorg och skola. Det är dags att "åter sätta familjen i centrum för att ge barnen en harmonisk utveckling". Hur det ska gå till överlämnar jag till politkerna. Det är deras jobb.

Saturday, March 15, 2008

En blondins blogg

Foto: ACP

Visst är världen orättvis och väldigt onödig ibland!? En 17 åring som shoppar för 10 000 kr i månaden!!! Bara för att man kan spendera pengar på prylar och kläder innebär det ju inte att man måste eller bör göra det.

Människan vill ha och strävar alltid efter att få det bättre. Det är en felaktig tanke att fattiga nöjer sig med mindre än rika och är glada för det lilla. Människor i Senegal, precis som människor i Sverige vill ha det bättre, vill ha mer och drömmer om de där sakerna som är onödiga. För att hålla modet och humöret uppe lägger de också pengar på onödiga i stället för på nödvändiga saker. (Vad som är nödigt och onödigt är en subjektiv bedömning och det är lätt för oss i västerlandet att sitta och säga vad som är onödigt)

Men hur mycket ska en människan ha? Finns det inget stopp? Människan består av drifter och hon tar Maslows trappa ett steg i taget men hon är också utrustad med de små grå, ett långsiktigt tänkande och ett samvete. Hur kan man ha samvete att shoppa för 10 000 kr i månaden? Hur vore det om 17-åringen skänkte hälften av de pengarna till bättre behövande i stället för att shoppa upp dem! Det är sant att konsumption skapar arbetstillfällen men skapar det rätt sorts arbetstillfällen? Det skapar jobb och konsumenter men vad skapar det för resursåtgång på planeten? Som tur är börjar avhållsamhet inom shopping att komma på tapeten. (Jag måste säga att det är lättare att avhålla sig från shopping än att shoppa och vara en medveten konsument.)

Wednesday, March 5, 2008

Franska

Jag har träningsvärk..i halsen..
från att träna franska!

Hur sjukt är det på en skala?

Sunday, February 17, 2008

Om en minut

Om 1 minut kommer dagen då jag fyller 30.
Jag har 300 högskolepoäng.
Jag kan tjäna ca 14 500 kr per månad.
Jag hoppas att jag kommer att få se min pojkvän om 1 år.
Jag vill fira min 30- årsdag men har varken haft tid eller råd att göra det..

..ändå har jag det bättre än många här på jorden. Visst är det orättvist!

Monday, January 14, 2008

Juleljusen drar en sista suck

foto: ACP

Julens ljus har brunnit ner för denna gång och granen blir snart ställd (kastad) på bar backe. (Var sjutton är snön? Jag visste inte att vi hade regnperiod i Sverige också?!) Julvisorna klingar ut och tonerna smiter iväg med kylan som sveper in genom tillfälligt öppnad dörr. Folk undrar varför jag kom hem när jag väl hemkommen längtar tillbaka. En av anledningarna var julen. Jag tänkte att om jag var tvungen att åka hem i januari för att pengarna var slut så ville jag inte missa julen och bokade därför min biljett hem en dryg vecka innan jul. Tyvärr missade jag Luciasångerna eftersom jag lämnade Senegal på Luciadagen.

Det bästa med julen är julefriden vilken för mig innebär värme, ljus, gotter, familj och lugn. Jag har jobbat, slitit, pysslat och kan efter det med gott samvete sätta mig ner och bara vara. Frid av annan sort kan infinna sig på andra delar av året men den är lite annorlunda. Det finns något andaktsfullt över just julefriden vilket kanske inte är så konstigt med tanke på dess härkomst.

Ljusen i granen drar sin sista suck och julen försvinner lika snabbt som Gusse på "smit-humör". Nu är det bara att vänta på nästa tillfälle till julefrid samt försöka att få ekorren i hjulet att ta paus, en gång eller två, innan julen -08 anländer.