Friday, May 16, 2008

Insnöad

foto: ACP

Jag har precis läst ut en bok som heter "Islam i vardagen och världen" av Christer Hedin. En relativt lättläst bok (beror på vilken nivå man lägger sig på) om just islam i vardagen och världen. Den kan jag reckommendera som ren allmänbildning och som hjälp för att orientera dina tankar om islam i omvärlden.

Människan måste generalisera, kategorisera och "spika" vissa av sina åsikter och principer annars skulle varje val av handling och uttalande hon gör ta otroligt lång tid, hon skulle bli rådvill och ha svårt för att hantera omvärlden. Att kategorisera och generalisera är en grundläggande psykologisk och neurologisk funktion för att vi ska utvecklas och kunna hantera världen runt omkring oss. Detta är naturligtvis en balansgång för den som kategoriserar och placerar saker i fack för mycket och för ofta får också problem med att hantera och bemöta sin omvärld. Oavsett vad man som person är insnöad på så är det destruktivt om man inte kan öppna sitt sinne och sina tankar för nya idéer och förklaringar då och då.

Efter att jag har lärt mig lite mer om islam och genomlevt några kulturkrockar med muslimer och senegalesisk kultur så inser jag att vi människor sällan krockar med våra religioner utan med våra respektive kulturer. Nu är ju religionen inblandad olika mycket i olika länders kulturer, beroende på hur sekulariserat det är, men i stora drag så är det kulturen som krockar och inte religionen. Visste du till exempel att Koranen inte säger att omskärelse är ett måste för att visa att man är muslim vilket är just en sådan sak som ställer till "religionskrock" men som faktiskt "bara" är en kulturkrock precis som ordet påpekar.

Det mesta handlar om att bevara sin identitet, sina traditioner och sin kultur och vem vill inte göra det? Tyvärr får religionen skulden till krockarna och motsättningarna fastän den kanske i många fall är oskyldig.

1 comment:

Anonymous said...

Det där var kloka ord. Vet du förresten att det mest kända exemplet på sånt kulturellt, icke koranbundet, förtryck är den berömda burkan, som tillkom i vissa islamska samhällen ganska sent (ett par hundra år sedan)?

Resonemanget blir kanske lite enklare att föra runt just Islam, eftersom Koranen är att betrakta som Guds ord (bokstav för bokstav) än för till exempel katolska kristna, som håller traditionen som en lika viktig källa till kunskap om Gud som bibeln (vilken är människors historieskrivning och minnen av Gud).