Wednesday, July 2, 2008

Konsten att göra Fataya

Till alla fataya älskare, här kommer lite hjälp för den som vill prova

Blanda vetemjöl, torrjäst, bikarbonat och salt med vatten och olja. Arbeta degen seg och låt den jäsa. Eftersom det inte finns recept i Senegal och allt tillreds på känsla så är det svårt att veta hur mycket av varje ingrediens som ska i. Men här kommer en ögonmåttsuppskattning (förutom mjölet som var 1 kg):

1 kg vetemjöl
salt, kanske 2 tsk (jämför med andra brödrecept)
1 tsk? bikarbonat
1 tsk torrjäst
olja
2,5 dl vatten

Att låta degen jäsa i solen under dagen som i det här exemplet kan kanske vara lite svårt i det svenska klimatet.

Stöt chili och jumbo
Koka och rensa fisken, stöt ner den tillsammans med kryddorna ovan

Inuti degen stoppar man fiskröran

Så här kan det se ut när man gör Saly-fataya. Binta-fataya brukar vara lite större och inte lika knapriga.


Sen friteras de gyllenbruna.



Mums!

No comments: