Wednesday, February 25, 2009
Spring till Kulturhuset
Han blev inte helt nöjd när han hamnade i en gigantisk sackosäck för det var så jobbigt att ta sig därifrån. Lite som att krypa runt i en skumgummigrop för gymnaster. Han blev dock glad när mamma kom förbi men men ledsen när hon gick igen. Detta ledsamma gick över efter lite kittel och brottning i det vita.
Då och då skapades kontakt med de andra barnen i rummet. Fast det var nog jag som flörtade mest. Min brorson var mer intresserad av att bli jagad och krypa runt och över alla vita knöligheterna än att undersöka de glada ansikten som han stötte på.
Utställningen heter Noll till ett men de har bara öppet till den 1 mars så grabba tag i ett spädbarn och spring dit.
Friday, February 13, 2009
Snart en bulle i ugnen..eller snarare 40
Den största behållningen av kakor och godsaker är själva tanken på deras existens och hur de smälter i munnen. Detta eftersom inte alla kakor håller måttet när de väl ska avnjutas. Jag vet inte hur ofta jag blir besviken när jag fikar på stan och köper något som ser smarrigt ut men som sen inte är värt att stoppa i munnen. Vad har de i kakorna? Luft, socker och tillsatser!
Ibland blir jag påmind om några godsaker som jag har ätit i mitt liv (särskilt när jag träffar eftergångare som inte håller måttet)...
..en gång för längesen gjorde mamma en något misslyckad citron-maräng paj. Den såg inte mycket ut för världen med sitt snorgula rinnande innandöme men ack vad skenet bedrog. Det är en av de godaste pajer jag någonsin har ätit. Sen dess har jag bara träffat totalt värdelösa citron-maräng paj "wanna bes".
..USA 1994, en gigantisk morotskaka med massor av "frosting". Efter denna har jag ätit morotskaka många gånger och flera av exemplaren borde inte få ha gått under namnet morotskaka.
..min dagmamma gjorde fyrkantiga kakor som var sockerkaksfärgade i botten och pistagegröna på toppen. Jag minns inte längre vad de smakade men smakminnet av dem fanns kvar i många år. Nu minns jag bara att jag tyckte de var enormt goda.
Saturday, February 7, 2009
Duwo ning selingo
Här ligger jag och lyssnar på en godnattsaga som jag inte förstår. Eftersom jag inte vet vad den handlar om så är det mest en godnattsaga för att det är en saga som jag lyssnar på på natten. I vanliga fall står Mästerdetektiven Blomqvist högt i kurs men de senaste kvällarna har jag valt att lyssna på Mandingo Talingolu berättade av Kebba Sonko. Du kan läsa en artikel om honom här http://www.interbib.se/default.asp?id=12320&ptid och somna in till sagan om Duwo Ning Selingo , dvs "Gamen och örnen".
Nu ska jag fortsätta lyssna på detta konstiga men väldigt mjuka språk så,
-Alama na suto diyala
Klenoder
Vad pratar vi om?
Jeans!
Jeanstyget innehåller blå indigofärg och det är det som du kan placera i den vita fina soffan om du inte passar dig. Som tur är torrfäller inte alla jeans men de som har en mörk, snygg djupblå färg gör det oftast. (rå och otvättad denim)
Det finns galningar som är sålda på jeans soch om gör det mesta för att få ut det bästa av sina byxor. Exempelvis som att inte tvätta dem på sex månader. Detta för att de slits snyggare och behåller färgen. Ett annat sätt att undvika att stoppa dem i tvättmaskinen på sex månader är att ta på sig dem när man hoppar i badet. Är man sen orolig för att de ska krympa kan man springa runt med dem i lägenheten till de har torkat. Snacka om jobbigt att gå och stå i flera timmar till de är torra. För att sitta ner är det ju inte tal om. Om man tycker att pantalongerna är värda det så kan man alltid kemtvätta dem första gången.
...vi pratar fortfarande om jeans.
Är man inte så tokig så ovanstående behandling behövs så kan man i alla fall tänka på föjande tvättråd: (...om man orkar!)
Tvätta dem separat första gången.
Tvätta dem ut och in.
Tvätta på max 30 grader även om det står en högre temperatur
Överdosera inte tvättmedlet, låt inte byxorna ligga fuktiga i maskinen och packa inte maskinen för hårt för då riskerar du fula förslitningsränder.
Vänd jeansen till rätsidan innan du torkar dem så att färgen inte bleks i vecken.
Mycket väsen för ett par italienska matros-byxor!
Vill man veta mycket om jeans kan man läsa här http://www.jc-online.com/sv/JC-Styles/Jeans/
Wednesday, February 4, 2009
Nu ska vi reda ut begreppen
Som ni vet finns det många olika språk i världen och särskilt många finns det i Afrika. Efter min totala förvirring i denna djungel har jag nu hittat en väg ut som jag tänkte dela med mig med eventuellt intresserade.
Enkelt kan man säga att språkträdet för Mandinka ser ut som nedan där Niger-Congo är stammen, den stora språkgruppen, och Mandinka är den tunna grenen längs ut.
Niger-Congo
Mande
West Mande
Manding
Mandinka
Vill man göra det svårare kan man kolla in denna länk: http://www.ethnologue.com/show_family.asp?subid=91249
Om vi hoppar till grenen Manding så är det dialekter eller språk som pratas i Västafrika av ett antal miljoner människor. Exempel på dialekter/språk inom grenen Manding är Bambara (Mali), Mandinka (Gambia), Maninka/Malinké (Guinea) och Dioula/Dyula/Jula (Burkina Faso/Côte d'Ivoire).
Mandinka som är ett av Manding språken kan också benämnas med Mandinko eller Mandingo och detta talas bland annat i Senegambia regionen. Mandinka pratas av över 5 miljoner människor.
För att förvilla allt ytterligare så benäms den etniska gruppen också Mandinka, Mandingo eller Malinke vilken är en av de största etniska grupperna i västra afrika med 11 miljoner. Alla i denna etniska grupp pratar alltså inte Mandinka som modersmål.
Mandinka som språk lever sitt liv till stor del muntligt men finns även som skriftspråk. Mandinka kan skrivas med det latinska, arabiska eller N'Ko-alfabetet. När det skrivs med det latinska alfabetet finns det 24 bokstäver och Q, X, Z, V saknas tillsammans med Å, Ä, Ö. Bokstäverna Ñ ñ /ɲ/ och Ŋ ŋ /ŋ/ tillkommer. Ñ ñ /ɲ/ uttlas nj som i spanjor och Ŋ ŋ /ŋ/ uttalas som en svenskt ng-ljud fast längre bak i svaljet. Bokstaven Ŋ återfinns bland annat i många samiska språk.
Så nu hoppas jag att intresseklubben har noterat. Fortsättning följer...